Login: Hasło:
Strona 4 z 4
polityka rachunkowości
(Kategoria: KH)
2009-05-15 10:38:58
~kiwi
Cy mogłabym prosić kogoś o przeslanie przykładowej polityki rachunkowości w sp. z o.o. - niestety wczeniej nie była tworzona a w google są rózne i nie wiem która jest prawidłowa...niby proste ale bylabam wdzieczna...
mhana@poczta.onet.pl

Pierwsza - Poprzednia - 1 2 3 4 - Następna - Ostatnia

2012-01-30 23:27:59
A co to jest GOPS?
„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” (Jonathan Carroll)
2012-01-31 00:07:50
Zorientowałem się, że GOPS to Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej.
W tego rodzaju jednostce obowiązują zasady rachunkowości budżetowej i trudno tu coś oryginalnego wymyślić. Radziłbym Ci skonsultować się w tej sprawie z głównym księgowym jednostki szczebla wyższego.
Natomiast co do przykładowej polityki rachunkowości - w internecie są publikowane w Biuletynach Informacji Publicznej zarządzenia Dyrektorów GOPS w sprawie wprowadzenia zasad (polityki) rachunkowości, np. pod tym adresem. Można zorientować się na podstawie tych zarządzeń, co taki dokument powinien w Waszym wypadku obejmować.
2012-01-31 11:00:46
witam

czy mogę poprosić o przysłanie wzorca polityki rachunkowości dla sp zoo?
z góry dziękuje ania456166@wp.pl
2012-02-01 21:02:39
~sylwia
Dziękuję za wskazówki  panu Zbyszkowi
2012-02-21 15:47:38
~aneta
Witam,
przepraszam z góry wszystkich za brak wiedzy.
Chciałabym zapytać o ewidencję kosztów: Sp. zo. o pełne księgi - usługi poligrafia.
Koszty trudno podzielić i przyporządkować do danej usługi czy można ewidencjonować na kontach zespołu 4 i 5 czy trzeba je rozbijać na pośrednie i bezpośrednie. Co z wartością sprzedanych towarów i materiałów - jak ją obliczyć, czy muszę wykazywać tę pozycję w ravhunku zysków jeśli w przychodach jest tylko przychód ze sprzedaży produktów.
2012-02-22 22:08:08
Przepraszam za mentorstwo, ale braki wiedzy należy uzupełniać, a nie za te braki przepraszać. Braki wiedzy najlepiej uzupełnia się na wszelkiego rodzaju szkoleniach oraz w drodze samokształcenia (z dobrym podręcznikiem służącym samodzielnej nauce księgowania). Złą drogą jest próba samokształcenia na forach dyskusyjnych - one nie temu celowi służą. Nie znajdziesz zbyt wielu ludzi, którzy zechcą Twoje braki wiedzy uzupełniać.
Piszesz:
"Koszty trudno podzielić i przyporządkować do danej usługi"
A ja powiem tylko, że jest to rzeczywiście niełatwe, ale wcale nie niemożliwe.
"czy można ewidencjonować na kontach zespołu 4 i 5 czy trzeba je rozbijać na pośrednie i bezpośrednie."
W przedsiębiorstwie produkcyjnym można i powinno się ewidencjonować koszty na kontach zespołów 4 i 5; kalkulacyjny układ kosztów umożliwia z natury ustalenie kosztów bezpośrednich i pośrednich produkcji.
"Co z wartością sprzedanych towarów i materiałów - jak ją obliczyć"
Wystarczy właściwa (zgodna z przepisami i własną polityką rachunkowości) ewidencja i wycena zapasów towarów i materiałów oraz odnoszenie w koszty ustalonej wartości sprzedanych towarów i materiałów.
"czy muszę wykazywać tę pozycję w ravhunku zysków jeśli w przychodach jest tylko przychód ze sprzedaży produktów."
Oczywiście tak, z tym, że wartość tej pozycji będzie zerowa.
2012-02-23 07:47:48
~aneta
dziękuję
2012-02-25 17:30:39
~Justid
Panie Zbyszku, czy mógłby Pan pomóc? chodzi o rachunkowość kopalń, czy posiada Pan jakiekolwiek materiały na ten temat albo czy mógłby Pan polecić jakąś pozycję książkową jeśli takowa istnieje? Mój mail jusdlu@interia.pl
pozdrawiam,
2012-02-25 19:37:13
Justid - spotyka mnie duży zaszczyt, jeśli bywalcy tego forum posądzają mnie o wszechwiedzę na temat rachunkowości we wszystkich branżach spotykanych w Rzeczpospolitej. Nie jest przecież tak, bym wiedział wszystko i miał na podorędziu materiały na wszelką okoliczność. Nie mam takich materiałów i nie znam pozycji książkowych na temat rachunkowości w przemyśle wydobywczym.
Ale też nie sądzę, by rachunkowość kopalń różniła się zasadniczo od rachunkowości każdego innego przedsiębiorstwa produkcyjnego - w końcu ustawa o rachunkowości jest jedna i obowiązująca wszystkie podmioty obowiązane do jej stosowania. Ponieważ jest to produkcja - konieczne jest tam odpowiednie "ustawienie" rachunku kosztów z zespołami 4 i 5 planu kont. Z całą pewnością będą problemy związane ze specyfiką przedsiębiorstwa. Takim problemem jest szczególnie staranne prowadzenie ewidencji środków trwałych, których jest wyjątkowo dużo, zwłaszcza w rodzaju 02 obejmującym budowle naziemne i podziemne. Pewnym problemem będzie też bilansowa wycena zapasów produktów: gotowych, półfabrykatów i w toku zależna od sposobu ustalania kosztu wytworzenia produktów zgodnie z art. 28 ust. 3 ustawy o rachunkowości. Tutaj polecam lekturę Stanowiska Komitetu Standardów Rachunkowości w sprawie ustalania kosztu wytworzenia dla celów bilansowej wyceny zapasów zawartego w Załączniku do uchwały Nr 1/07 Komitetu Standardów Rachunkowości z dnia 16 stycznia 2007 r. Dostępne jest na tej stronie w formacie pdf.
W sumie polecałbym poszukiwanie szkoleń branżowych dotyczących interesujących Cię tematów z zakresu rachunkowości. Sądzę, że np. szkolenie o tematyce wyszczególnionej pod tym linkiem mogłoby być dla Ciebie interesujące.

2012-02-25 22:33:36
~justid
dziękuję bardzo za odpowiedź, pozdrawiam
2012-03-07 19:15:58
~mvp90
Witam czy ja mógłbym prosić o przesłanie wzorca polityki rachunkowości dla przedsiebiorstwa handlowego. Pisze prace licencjacką na temat Przekształcenie PKPIR na ksiegi rachunkowe na przykładzie przedsiebiorstwa XXX i bardzo przydałoby mi sie przykładowe opracowanie polityki rachunkowości.  mój mail to: mvp90@wp.pl 
2012-03-11 22:19:48
~Monika
Bardzo proszę o przesłanie polityki  rachunkowości dla firmy handlowo-usłgowej. Nie wiem jak się do tego zabrać. z góry dziękuję. mjziutki@o2.pl
2012-03-16 16:47:30
~Anna
Witam, panie Zbyszku bardzo proszę o przesłanie wzorcowej polityki rachunkowości dla jednostki non-profit a dokładniej stowarzyszenia sportowego.Opracowałam co prawda politykę rachunkowości ale bardzo chciałabym sprawdzić z fachowym opracowaniem.Zależy mi bardzo na tym.Mój mail:anmar53@op.pl.Z góry pięknie dziękuję.Anna
Pierwsza - Poprzednia - 1 2 3 4 - Następna - Ostatnia

Autor:
Odpowiedź:
Potwierdź kod z obrazka:

Forum podatkowe "Oleńka"

taxall.pl
www.taxall.pl
Copyright © TaxAll Sp. z o.o., wszelkie prawa zastrzeżone.
ul. Wilczyńskiego 27, 21-400 Łuków, NIP: 7010027412, REGON: 140591171,
KRS: 0000266969 prowadzony przez XI Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Lublinie, kapitał zakładowy: 85.000 zł
Webmaster: yayuuu, webmaster@taxall.pl